YGS’nin Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) yüzde 40 katkısı var. Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için YGS’den 180 puan barajını geçmek gerekiyor. 160 sorudan yaklaşık 35-36 net çıkaran 180 barajını geçebilecek. Önlisans programlarına girişte gerekli olan 150 puan barajı için ise adayların yaklaşık 20-21 net çıkarması gerekiyor. Sınava kalan süreyi çok iyi değerlendiren adayların net sayılarını artırarak istedikleri puanları alabilmeleri mümkün.
Moralinizi yüksek tutun
Sınavdan bir gün öncesine kadar çalışma temposu düşürülmemeli. Artık konu eksiklerini tamamlayın, son tekrarları yapın, deneme sınavı ve geçmiş yılların YGS sorularını çözün. Deneme sınavlarında boş bırakılan ya da yanlış yanıtlanan soruların çözümlerini öğrenin.
Bu dönemde biraz gergin ve heyecanlı olabilirsiniz. Bu duyguların doğallığını kabul edin. Fiziksel egzersizler, açık havada yürüyüşler gerginliğinizle baş etmenize yardımcı olabilir.
Moralinizi yüksek tutun. Eksiklerinizi ve yapamadıklarınızı düşünmek yerine yapabildiklerinizi ve kat ettiğiniz mesafeyi düşünün. Kendinize güvenin, emeklerinizin karşılığını alacağınıza inanın.
Son hafta her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkarak uykunuzu düzene koyun. Son günlerde ve sınav sabahı alışkın olduğunuz beslenme düzeninizi koruyun.
YGS’ye hazırlanan adayların son günlerde ağırlıklı olarak deneme sınavı çözmelerini, soruların sınav anındaymış gibi çözülmesi sınav stresini azaltacaktır.Son zamanlarda her sabah saat 10.00’da deneme yaparak güne başlamalarını öneriyoruz.
Soruları çok iyi okuyun
Matematik: Sınavda hata yapmaya neden olan temel etken soruya ait konunun iyi öğrenilip kavranılmaması. Özellikle soru, analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen aday, heyecanlanarak hata yapmaya başlar ve sonraki sorularda bu durum devam eder. Bu durumu aşmanın yolu konulara hakim olmaktır bu da öğrenciye güven verir. Ancak fazla güvenin nasılsa yaparıma kaymaması gerekir çünkü dikkat eksikliği doğurabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalı.
Geometri: Soruyu çabuk ve anlamadan okumak hatta okumayı üstün körü yapmak hata yapmaya neden oluyor. Sınav taktik ve stratejisi oluşturulmalı. Örneğin bir soruda gereğinden fazla zaman harcanmamalı, takılıp kalınmamalı, geçilmeli ve sonraya bırakılmalı.
Türkçe: Adaylar en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Sınavdaki 40 Türkçe sorusunun yaklaşık 30’u bu konudan çıkıyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olmayı gerektiriyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını, sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümü. Anlam soruları süre tutarak çözülmeli, bilgi soruları konu çalışıp testle pekiştirmeli.
Fizik: Lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan Fizik testi, bilgi sorularından oluşuyor. Dolayısıyla adayların hangi bilgiyi unuttuğunu bulup çıkarması gerekiyor. Hata yapma riskini en aza indirmek için sınav anında sorular dikkatli okunmalı. Soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurarak hem zaman kazanmalı hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceği düşünülmeli.
Kimya: Adayların bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata yapma oranları artmakta. Soruyu yarısına kadar okumak hata yapmaya neden oluyor. Aday soruyu okuduktan sonra 2-3 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı.
Biyoloji: Bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular ve grafik yorumlama soruları genellikle hata yapılan soru türleri. Biyolojinin her konusundan üniversite sınavında soru gelebilir. Bu nedenle öğrenciler tüm biyoloji konularındaki önemli ayrıntılara dikkat etmeliler.
Tarih: Kavram bilgisi eksik olan adaylar hata yapabiliyor. Son yıllarda bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda zorlanılıyor. Sınav öncesinde genel bir tekrar yapmak, önemli kavramları yazarak çalışmak, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapmak, özellikle de İnkılap Tarihi konularını gözden geçirmek gerekiyor.
Coğrafya: En çok hata yer kavramı ile ilgili sorularda yapılıyor. Grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soru çözülmeye çalışılıyor. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri, yer kavramı ile ilgili bilgiler tekrarlanmalı.
Felsefe: Adaylar “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?” türündeki sorularda hata yapabiliyorlar. Bu soruları çözerken adaylar, sorunun kendisinden ne istediğini iyi anlamalılar.
Puan türü değişen programlar;
BÖLÜMÜ ESKİ PUAN TÜRÜ YENİ PUAN TÜRÜ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği YGS-1 MF-1
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği YGS-6 TM-2
Kimya Öğretmenliği YGS-2 MF-3
Okul Öncesi Öğretmenliği YGS-5 TS-1
Özel Eğitim Öğretmenliği YGS-4 TS-1
İlahiyat YGS-4 TS-1
Sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar dileriz...