• Diğer

Gündem

“Süleyman Mührü” işlemeli kapı bu köyde

Osmanlı ve Selçuklu mimarisinde sıklıkla kullanılan motiflerden birisi olan, Süleyman Peygamber'e ait 6 köşeli yıldız şeklindeki “Süleyman Mührü” işlemeli 800 yıllık kapının bulunduğu ambar, Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Ambarköy’de sergileniyor.

“Süleyman Mührü” işlemeli kapı bu köyde

2 Mayıs 2017 09:57
-A

+A

Samsun’un Ladik ilçesine kaymakamlık tarafından “Ambarköy Açık Hava Müzesi” yaptırıldı. İlçeye 17, 18 ve 19’uncu yüzyıla ait ahşap ambar, ev ve caminin bulunduğu tarihi bir köy kuruldu. 2010 yılında başlatılan proje kapsamında ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki 13 bin 700 metrekare alana kurulan Ambarköy’de 25 tahıl ambarı, 1 köy konağı, su değirmeni, han, kapalı müze, köy kahvesi, köy konağı ve bölgeden toplanan tarihi taş ve ürünler bulunuyor. Müzede bulunan ambarlardan bir tanesi tarihsel boyutuyla diğerlerinden ayrılıyor. 700-800 yıllık olduğu tahmin edilen Ayvalı Köyü Ambarı isimli tahıl ambarında Hazreti Süleyman Peygamber’e ait olan 6 köşeli yıldız şeklindeki “Süleyman Mührü” işlemeli 800 yıllık kapı bulunuyor.
 
Ambarköy hakkında bilgiler veren köy içinde bulunan Şeyhülislam Mehmet Efendi Camisi İmamı Nusret Kukuş, “Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin açılması için dönemin kaymakamı tarafından yöremizde bulunan tahıl ambarlarının buraya getirilmesi projesi hazırlanmış. Bölgedeki ve köylerdeki ambarların bir araya toplanmasıyla bu açık hava müzesi oluşturuldu. Buranın içerisinde köy kahvesi, cami ve diğer ambarlar müştemilat olarak bulunmaktadır. Buradaki eserler tarihi özellik taşımaktadır. Her bir eserin 200-300 yıl geçmişi var. Burada 25 tahıl ambarı, 1 köy konağı, su değirmeni, köy fırını ve ambar han bulunuyor. İnsanlar birkaç yıldır burayı ziyaret ediyorlar. Ambarköy’de bulunan cami Osmanlı döneminde 1695 yılında şeyhülislamlık yapmış Ladikli Mehmet Efendi’den alıyor. Camide diğer eserler gibi buraya sonradan taşınarak monte edilmiştir. Cami 2011 yılından itibaren ibadete açıldı. Yeni evlenecek insanlar, gelinler buraya geliyorlar. Burası insanların fotoğraf çektirdiği ve hoşça vakit geçirdiği çok güzel bir yer. Burası Osmanlı ve Selçuklu döneminin kültürünü yansıtan çok önemli motiflerinin bulunduğu yaşayan bir köydür. Şu anda burada tahıl yok ama müze tamamen açıldıktan sonra görsel olarak mutlaka kullanılacaktır. Bunların haricinde burada son yüzyılın ahşap ve metal ürünlerinin sergilendiği bir de kapalı müzemiz de hizmet veriyor” dedi.
 
800 yıllık Süleyman Mühürlü kapının bulunduğu ambar
 
Hazreti Süleyman Peygamber’e ait olan 6 köşeli yıldız şeklindeki “Süleyman Mührü” işlemeli 800 yıllık kapının bulunduğu ambarın da bu açık hava müzesinde sergilendiğini ifade eden Kukuş, “Bu müzede çok eski ambarlar da bulunuyor. Bu ambarın kapısında Süleyman Mührü bulunuyor. Ayrıca kapıda Osmanlı ve Selçuklu döneminde yıllarca kullanılmış sevgi motifleri de bulunuyor. Bu ambar yaklaşık 700-800 yıllık bir ambardır. Bu ambar daha önce Ladik’te değişik köylerde bulundu. Ambarköy’e de 2001 yılında açık hava müzesi projesi kapsamında 2011 yılında monte edildi” diye konuştu.
Ambarköy'ü ziyaret eden vatandaşlar, bunun gibi tarihi kültürlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade ederken, gelin ve damatlar da düğün çekimleri için sıklıkla Ambarköy'ü tercih ediyorlar.
Anahtar Kelimeler : Samsun, Sülyeman Mührü,
Facebook'ta paylaş butonu
Print

YORUMLAR

Facebook Yorumları
YORUM YAZ
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

ÖNE ÇIKANLAR

ARŞİV

HAVA DURUMU

Günlük Gazeteler

Oku